Consiliere și psihoterapie familială :

Viata de familie pe care o cunoastem astazi a suferit schimbari semnificative in ultimii 50 – 100 de ani, in ceea ce priveste  forma, dinamica, structura, si modalitatea de manifestare a acesteia. Cu toate acestea, ramane contextul principal din care fiecare individ.

Familia ramane contextual principiul in care fiecare individ ia startul vietii. Familia constituie un sistem in care fiecare membru este la fel de important. Teoria sistemica spune ca sistemul propriu zis nu este format doar de membri in sine,  ci de dinamica acestora. Dinamica acestora este comupsa din: reguli, roluri, functii, granite, insa niciuna dintre acestea nu este intamplatoare.

Acestea fiind spuse, familia este cea care ne formeaza structura ca indivizi, locul in care ne formam personalitatea, caracter, comportament, mod de comunicare, relationare, atitudini, identitatea de sex-rol, atitudine, cum sa ne raportam la noi si la lume.

Cand in cadrul sistemului familial exista o functionare deficitara, aceasta se rasfrange asupra sanatatii psihice si somatice. Cu alte cuvinte, de aici poate pleca atat toata bucuria cat si toata tristetea unuia dintre membrii familiei, si totodata succesul sau insuccesul unui individ, pe toate planurile vietii sale.

Scopul terapiei, in psihoterapia experientiala unificatoare, este ca fiecare individ in parte, apartind unei familii, sa poata sa fie constient de nevoile si sentimentele sale, mai intai fata de sine si apoi fata de ceilalti membri ai familiei sale, devenind astfel capabil sa le impartaseasca in cadrul acesteia.

Un altul ar fi ca fiecare persoana din familie sa se poata adresa si raporta la ea in termenii unicitatii sale, asa incat deciziile sa se poata lua mai curand prin explorare si negociere, decat in termeni de putere, diferentele dintre persoane fiind insa constientizate in familie si folosite constructiv.
Beneficiari:
– familii care au dificultăți în relația cu copiii,
– familii care traversează perioade dificile legate de boala sau dispariția unui membru
– divorț sau separare în familie
– dependența de substanțe la un membru al familiei
– violență familială