Dezvoltarea personala si Meditatia Creativa – de la copii la copilul din noi

Dezvoltarea personala este un proces de crestere si transformare continua in decursul vietii noastre. Cel putin asa ar fi sanatos. Nu, nu este un moft, nici nu intram in acest proces pentru ca este un trend. Este o alegere, alegerea unei vieti traita in prezent, aici si acum, la potentialul nostru maxim de dezvoltare. Este ca si cum te-ai actualiza pas cu pas, zi de zi, ai fi la curent cu tot ceea ce se intampla in tine, reusind astfel sa faci fata provacarilor creative ale vietii, fiind in sine motoarele noastre de crestere, descoperire, dezvoltare si transformare interioara.

Aceste provocari cu care ne confruntam pe parcursul vietii noastre ne creeaza uneori dificultati in gestionarea lor. Iar pentru a le putea face fata, construim inlauntrul nostru scuturi care sa ne protejeze (adica mecanisme de aparare), pentru a putea merge mai departe, dar fara a ne confrunta (cunoaste, intelege si integra) cu „rana” pe care o aparam.

De exemplu, iti poti imagina existenta unei cepe. Ea isi incepe viata sub forma de samanta. Pe masura ce creste, isi dezvolta invelisuri succesive, un strat dupa altul, fiecare ingreunand ajungerea la miez. Asemenea ei, noi, oamenii, ne dezvoltam treptat mai multe invelisuri. Pentru noi, un invelis consta in blocaje, atitudini si concepte acumulate in timpul vietii. Ca si in cazul cepei, fieare strat ingreuneaza ajungerea la esenta fiintei noastre.

Iar procesul dezvoltarii personale, pe care il aleg tot mai multi oameni, se aseamana cu decojirea unei cepe. Ne straduim sa  decojim, sa inlaturam acele invelisuri protective, pentru a ajunge la esenta fiintei noastre, restabilind astfel legatura intima cu miezul existentei noastre, intrand in contact cu copilul launtric.

Ca si in cazul de cojire a cepei, acest proces de punere in contact cu ranile noastre interne si a emotiilor aferente lor, provoca in prima faza lacrimi si durere. De fapt, incepem sa simtim ce nu ne-am dat voie sa simtim intr-un moment al vietii noastre. Este ca si cum, candva, am aplicat un anestezic pentru a putea face fata, iar acum, treptat, ne (re)conectam la acea parte din noi blocata si incepem sa o (re)simtim, sa ne simtim.

Fiind constienti de acest proces de „dezvaluire interioara”, ne dorim sa oferim copiilor nostri ceva mai putin dureros. Cu cat intelegem mai bine, noi ca parinti, acest proces, creste treptat si capacitatea noastra de a le oferi masurile de preventie potrivite lor.

Sa nu uitam ca noi ca parinti crestem si ne dezvoltam in acelasi timp cu copii nostri. Poate ca stii sau poate ca nu stii asta, dar fiecare varsta a copilului ne repune in contact cu propria copilarie (la acea varsta) dar si cu imaginea propriilor parintilor introiectata, iar actiunile, gandurile si emotiile prezente ne sunt amestecate cu cele traite in copilarie (inca prezente in noi).

Cu alte cuvinte, cu cat ne conectam mai mult la esenta fiintei noastre, cu cat suntem mai in contact cu copilul interior, cu atat am reusit sa decojim straturi si sa ne dezvaluim interiorul, ne putem da seama de necesitatea actiunii preventive. De astfel, putem intelege ce procese intense sunt necesare pentru a cladi si a dezvolta forta si cunoasterea interioara a copiilor nostri.

Daca in copilarie exista o ghidare de calitate, iubitoare, iar tanarul este echilibrat – detinand sentimentul securitatii interioare si stiind ce rezulta din aceasta – procesul poate fi atat iluminator, cat si bun pentru el.

Meditatia creativa reprezinta utilizarea deliberata a imaginatiei creatoare, aplicata activ in viata cotidiana, in scopul atingerii obiectivelor, al depasirii obstacolelor, al sporirii constiintei de sine si cresterii generale a calitatii traiului personal, avand ca scop calitatea vietii copiilor dumneavoastra si a viitorului lor, beneficiind si dumneavoastra din aceasta experienta.

Meditatia creativa pentru copii este aproape ca o a doua natura pentru ei. Copii au o nevoie fireasca si un talent deosebit pentru jocuri creatoare si pline de imaginatie, astfel incat pentru ei folosirea creativa a imaginarului nu presupune aproape nici un efort.

Cum ii poate ajuta?

Meditatia creativa ii poate ajuta pe copii sa creasca mai echilibrati si mai constienti de sine, pastrand astfel legatura naturala, inascuta cu sinele creator si spiritual. Le poate oferi un model despre cum sa-si  ingrijeasca si sa-si aprecieze propriul copil interior. In acest mod, se pot dezvolta ca persoane increzatoare in fortele proprii, intuitive, creatoare si iubitoare.

Pentru copiii care au in mod excesiv cosmaruri sau frici irationale sau care sunt hipersensibili, hiperactivi sau cu dificultati de concentrare, meditatia creativa reprezinta o  modalitate prin care isi pot depasi dificultatile cu care se confrunta.

Prin practicarea tehnicilor de meditatie (vizualizare) creativa, procesele de dezvoltare interna personala devin AMUZANTE.  Meditatia creativa ii va ajuta pe copii sa creasca si sa se dezvolte frumos si armonios, implinindu-si potentialurile individuale, prin dezvoltarea creativitatii, autoaprecierii si concentrarii, oferindu-le in acelasi timp un sens stabil de echilibru, vital in decursul vietii lor.

De asemenea, se adreseaza copilului interior, al fiecaruia, ce asteapta sa fie vazut si ascultat. Asa ca te intreb: Al tau ce face? Cum este? Ce nevoi are? Ce-si doreste cu ardoare? Dupa ce-i tanjeste sufletul? Il vizitezi? Il asculti? Ce-ti spune?

Va astept sa descoperim si sa crestem impreuna copiii – interiori si exteriori, asa cum le place lor mai mult: prin joc si joaca, dar o joaca serioasa cu rol unificator.