Probabil ca ai facut cunostinta cu ea, cu gelozia, cel putin o data in viata, fie ca te-ai aflat pe o parte sau de alta a ei, iar, dupa cum ai constatat, intalnirea cu ea nu a fost tocmai una pe care sa iti doresti cu ardoare sa o repeti (sau poate ti-a placut ? ) Oricum ar fi, ea este cea care ne impiedica de multe ori sa avem relatii sanatoase, de succes, deschise si satisfacatoare. Insa, intrebarea este ce facem atunci cand aceasta apare, “ce facem cand simtim gelozia?“ sau “ce facem cand partenerul/partenera este gelos/geloasa?”.

Cel mai important este sa recunoastem ca ne aflam fata in fata cu acest monstru devorator de stabilitate, armonie si incredere. Pasul urmator este sa invatam sa-i diminuam ravagiile cat de mult putem, iar daca vedem ca nu putem singuri sa apelam cu incredere la ajutorul unui specialist. Dar, pentru a face asta, se cere a cunoaste cate ceva despre gelozie. De altfel, cunosti si diferentiezi aspectele sale normale sau patologice (sa poti sa-ti dai seama cand persoana respectiva este capabila de a se rani pe sine sau pe cei din jur).

Tine minte, primul pas spre echilibru este sa (iti) recunosti emotia!

Bun! 🙂

Hai sa o cunoastem putin!

Sentimentul geloziei consta intr-o emotie durabila si penibila, din perspectiva subiectiva a fiecaruia. Pentru cineva poate sa aiba un gust amar, pentru un altul este intepatoare, altcineva poate sa o perceapa ca pe o muscatura sau sa fie chiar ca o rana mortala. Oricum ar fi, ea este legata de suspiciunea fata de persoana iubita si rusinea asociata cu sentimental de inferioritate, manie si ura directionate catre cel ce poate sa ii ia persoana/obiectul iubita/iubit.

( Daca vrei, te invit sa vizualizezi un moment din viata ta, in care ai simtit ca gelozia isi face simtita prezenta. Incearca pe cat de mult posibil sa-i dai o forma, culoare, textura si miros.  Ei? Ce ti-a iesit? Cum arata gelozia ta? Cum este pentru tine?)

Insa gelozia nu este o emotie singulara. Ea insumeaza o serie de sentimente, manifestate sub forma de furie, durere, tradare, anxietate, agitatie, tristete, paranoia, depresie, singuratate, invidie, ravna, sentimente de neputinta, de insuficienta, de excludere. Daca ai acceptat (sau nu) invitatia de mai devreme, poti acum sa-i adaugi cat mai exact ce sentimente se afla in spatele imaginii pe care o are pentru tine gelozia. Poate chiar le imparti pe niveluri de importanta.

Cu ce ne ajuta sa vedem concret si clar  gelozia? 

Pai, atunci cand vezi, cand imaginea este clara, ai ceva concret, palpabil, ceva ce poti apuca. De fapt, atunci cand aducem claritate si devenim constienti, ne recapatam controlul si stim ce avem de facut.

Sa luam, ca exemplu, o persoana pentru care gelozia este alcatuita din frica (50%), furie (20%), sentimente de neputinta (20%) si sentimentul ca a fost tradata (10%). Atunci cand a cerut partenerului afectiune si reasigurarea sentimentelor fata de aceasta, iar el a facut-o corespunzator (o alta discutie despre cum ne comunicam emotiile), furia ei si sentimentul de tradare au disparut. Dupa aceasta etapa, gelozia a fost mult mai usor de inlaturat, pentru ca ceea ce a mai ramas a fost doar frica, iar persoana a putut sa-si exprime mult mai usor sentimentele si le-a putut discuta cu partenerul sau.

Pana aici, ce ai inteles/aflat despre datile in care chiar tu ai simtit aceasta emotie de gelozie?