„Cuplul este o unitate fundamentala ale carei doua jumatati sunt inclestate ina de alta” Simone de Beauvoir

Entitatea cuplului este o intalnire intima a fortelor complementare (masculin-feminin, barbat- femeie) ce tind spre armonie, construindu-se prin interactiune si integrare, dar dezvoltandu-se una prin intermediul celeilalte.
Ne nastem din aceasta matrice bipolara – cuplul parental – substitut arhetipal al diadei divine (C.G. Jung), fiind o experienta de comuniune unica, intre partea trupeasca, afectiva, mentala si spirituala, formand cuplul erotic.
Din acest cuplu, ne continuam devenirea ca fiinte umane, formandu-ne personalitati polarizate masculine sau feminine, identitati psihosexuale constiente de sine. Aderam la apartenenta fundamentala la unul dintre sexe si ne exprimam pe noi insine, in functie de aceste sex-roluri si atributele lor masculine sau feminine, pe are le integram in relatiile sociale in decursul vietii noastre.
De cele mai multe ori ignoram sau tratam cu superficialitate modul in care ne formam si ne comportam ca barbati sau femei, ajungand la conflicte interne dar si externe, cu precadere in intimitatea cuplului. Cunoasterea specifica a acestor doua comportamente psihosexuale, ne poate aduce stabilirea, functionarea si dezvoltarea relatiilor interpersonale- erotico-sexuale, interactive si de intercunoastere. Reusind astfel sa aducem claritate si armonie in comunicare, comuniune, coevolutie si conexiune in viata de cuplu (erotic si marital), prin urmare si in viata familiei sau al alernativelor sale.10956132_892655597432802_866560913_n