Agresivitatea copiilor este cauzata de multe ori de momente dificile sau de traume nevindecate, care au lasat in sufletele lor o durere nevazuta si ne inteleasa.
Abuzul, neglijarea, educatia prea autoritara, evenimentele infricosatoare, traumele medicale, violenta domestica, abuzul de substanta al parintilor, agresivitatea altor copii, genereaza in interiorul copilului, neputinta de a se apara, de a se simtii in siguranta, iar pentru a se apara, dezvolta comporamente catalogate ca fiind agresive, incepand sa tipe, sa loveasca alti copii, sa muste, zgarie, sa se loveasca chiar pe ei insusi, sa traga de par, sa dezvolte tulburari psihosomatice(boli), sa scuipe, sa sparga etc.
In aceste situatii ei nu au nevoie de pedepse sau teorii despre cum ar trebuii sa fie, ci au nevoie sa le oferim un mediu suficient de sigur si continator, in care ei isi pot da voie sa descarce in siguranta emotiile dureroase.
De aceea jocul este atat de potrivit pentru relatia parinte-copil, in care atunci planificam o sesiune de joaca centrata pe copil iar prin joaca cu diverse jucarii cum ar fi cuburile de construit, papusile, figurinele, plusurile, masinutele, teatru, jocuri de rol in care copilul este incurajat sa preia initiativa si sa directioneze jocul, in care noi facem ce ne spune, acesta capata un sentiment de siguranta si incredere. Avand aceasta incredere, el isi poate exprima emotiile care ii sunt generate de enenimente stresante sau traumatice.

De asemene, jocul in care inversam raportul de putere, iar copilul este cel puternic, ii oferim un mediu sigur si sanatos de exteriorizare a agresivitatii, prin care detensionare se face prin intermediul rasului si a starii de bine.

Ce aveti de facut?
Sa va prefaceti neputinciosi, speriati, naivi, prostuti, vulnerabili in jocuri ca: bataia cu perne, strambaturi cu emotii variate, lupta degetelor, a bratelor voastre sau chiar lupta corp la corp.