Potrivit lui Ross și Halpern (2011), există mai multe definiții ale disocierii . Una dintre ele (denumită în continuare „sensul sistemelor generale de disociere”) este „opusul asocierii” sau deconectarea a două sau mai multe lucruri care au fost odată asociate unul cu celălalt.

O altă definiție, prezentată de Steinberg și Schnall (2001), definește disocierea drept „o apărare adaptivă ca răspuns la stres sau traume mari caracterizate prin pierderi de memorie și un sentiment de deconectare de la sine sau în împrejurimile lor”.

Disocierea are loc atunci când cineva se deconectează de la o parte din ea însăși sau din mediul înconjurător. Aceasta se poate întâmpla în mai multe moduri diferite, incluzând deconectarea de emoțiile cuiva, senzațiile corpului, amintirile, simțurile etc. Un fenomen obișnuit și obișnuit, disocierea se poate întâmpla în forme ușoare chiar și atunci când nu există un pericol iminent sau un stres iminent. Gândiți-vă la o vreme când ați condus undeva, ați ajuns, și apoi nu v-ați amintit de unitate, deoarece mintea voastră a rătăcit; o instanță atunci când ați pierdut timp de timp pentru că ați fost ademenit într-un spectacol de nituire de televiziune; sau când ați deconectat de la senzațiile corpului, pentru a evita să mergeți la baie când ați fost într-un termen limită la lucru.
Disocierea este ceva ce facem cu toții și este o parte vitală a sistemului nostru de supraviețuire înrădăcinat. Este o parte a sistemului care ne ajută să facem față situațiilor stresante , care altfel ar putea fi copleșitoare (Steinberg și Schnall, 2001). Este construit și nu este patologic (Ross și Halpern, 2011). Cu toate acestea, atunci când apare o traumă, uneori acest sistem încorporat se deconectează într-o măsură mai mare într-un efort de a proteja individul de materialul traumatic, senzațiile corpului, emoțiile sau amintirile care pot fi copleșitoare.

Disocierea legată de traume survine în grade diferite. În capătul inferior al spectrului de disociere, de exemplu, să spunem că cineva se afla într-un accident de mașină. La câteva zile după accident, persoana află că nu poate să-și amintească părți ale accidentului, chiar dacă rapoartele altora au fost că el sau ea a fost conștient și receptiv în acele vremuri pe care nu le poate aminti. La celălalt capăt al spectrului, cineva care a fost grav abuzat de-a lungul vieții poate să disocieze până la punctul în care el sau ea are mai mult de o personalitate, toți aceștia manifestând și conținând propriile caracteristici și care dețin diferite amintiri asociate cu trauma.

Scopul terapiei nu este de a elimina complet disocierea, ci mai degrabă de a ajuta creierul și corpul să se actualizeze la circumstanțele actuale. În mod specific, aceasta ar include ajutarea unei persoane să integreze informații actuale despre circumstanțele actuale în care trăiesc.

Pentru individul traumatizat, disocierea îl poate ajuta să supraviețuiască circumstanțelor care altfel ar fi fost intolerabile. Disocierea poate ajuta o persoană să se simtă ca și când situațiile, senzațiile corpului sau ale corpului, emoțiile care ar fi fost copleșitoare etc., sunt dezactivate și distorsionate astfel încât el sau ea să poată intra în modul „autopilot” și să supraviețuiască situațiilor și circumstanțelor extreme. Atunci când trauma este în desfășurare, disocierea poate deveni „fixă și automată” (Steinberg și Schnall, 2001). În acest caz, integrarea amintirilor devine dificilă pentru creier, iar creierul continuă să trimită semnale de pericol, chiar și atunci când situația traumatică sa terminat (Steinberg și Schnall, 2001). Acest lucru poate continua ani de zile după terminarea unei situații traumatice.

Potrivit lui Steinberg și Schnall (2001), cele cinci simptome centrale de disociere sunt:

Amnezie: Pierderea memoriei pentru perioade scurte sau lungi de timp. Aceasta poate include nu rechemarea întregului sau a unui incident sau a unei perioade de timp.
Depersonalizarea: Senzație de detașare față de tine, părți ale corpului și emoții – ca și cum ai fi pilot automat sau robotizat.
Derealizarea: Sentimentul de detașare de împrejurimile voastre și de oamenii care au fost odinioară familiarizați – ca lumea din jurul vostru nu este reală.
Confuzia identității: senzația de „incertitudine, nedumerire sau conflict despre cine sunteți” (Steinberg și Schnall, 2001).
Modificarea identității: Modificări ale personalității și comportamentului pe care alții o observă. Uneori, acest lucru se manifestă ca un sentiment ca și când nu aveți control asupra altor personalități sau asupra corpului.
Pentru cineva care este preocupat de faptul că el sau ea se confruntă cu o incidență mai mult decât normală a simptomelor disociative, este disponibil ajutor. Mai multe teste exacte sunt disponibile prin terapeuti si psihologi care au fost special instruiti in diagnosticarea si tratarea disocierii si traumei.

Scopul terapiei nu este de a elimina complet disocierea, ci mai degrabă de a ajuta creierul și corpul să se actualizeze la circumstanțele actuale. În mod specific, aceasta ar include ajutarea unei persoane să integreze informații actuale despre circumstanțele actuale în care trăiesc. Dacă în prezent nu există niciun pericol, ajutând creierul și corpul să învețe cum să fie în siguranță ar fi o parte a tratamentului. Lucrând pentru a putea păstra conștientizarea momentului prezent, senzațiile corpului, emoțiile, mediul înconjurător etc. – de asemenea, cunoscută sub numele de mindfulness – este o modalitate de a începe să abordeze disocierea, mai ales înainte de orice traumă care trebuie rezolvată.

Ca terapeut, apreciez disocierea ca un dar valoros pe care creierul nostru ni-l  poate da atunci când suferim traume. Subliniez oamenilor cu care lucrez în terapie faptul că disocierea le-a ajutat să supraviețuiască și putem recunoaște că aceasta este o apărare care poate a funcționat mai mult decât a fost intenționată. Este important să ne amintim că experiența mai mult decât un nivel regulat sau un tip de disociere ca rezultat al traumei nu face ca o persoană să fie defectă. Mai degrabă arată că el sau ea a reușit să trăiască și să supraviețuiască circumstanțelor extraordinare pe care nimeni nu le-ar putea îndura fără capacitatea creierului de a disocia.

Referințe:

Ross, C. și Halpern, N. (2009). Terapia modelului traumatic: o abordare a tratamentului pentru traume, disociere și comorbiditate complexă . Richardson, Texas: Manitou Communications.
Steinberg, M. și Schnall M. (2001). Străinul în oglindă. New York, New York: Harper.


© Copyright 2015 GoodTherapy.org. Toate drepturile rezervate. Permisiunea de a publica acordată de Anastasia Pollock, LCMHC , terapeut în Midvale, Utah