Constelatii Familiale si workshopuri

Constelatiile ne provoaca sa ne miscam dincolo de gandirea noastra liniara obisnuita, in are totul are o cauza si un efect, catre o gandire multidimensionala. Detasandu-ne treptat de felul in care ii condamnam pe altii sau pe noi insine pentru modul in care arata viata noastra, cat si de tendinta de a vedea orice in termenii de corect sau gresit, rau sau bun.

Atunci cand ne judecam pe noi sau pe cei din viata noastra, blocam bucuria si multumirea din sufletul nostru. Pentru a reusi sa eliberam drumul prin care bucuria ajunge la noi, este nevoie sa dezvoltam in noi partea de “observator”, astfel incat sa putem sa devenim constienti de procesele gandirii noastre, care ne influenteaza felul de a fi. 

Atunci cand ne schimbam perceptia asupra evenimentelor din viata noastra si privim lumea prin lentilele iubirii, “observatorul “ interior ne devine un bun prieten, reusind sa ascultam ce are sa ne spuna, fara a ne atasa de acesta. Astfel, incepem sa vedem si sa intelegem intreaga lume exact asa cum o percepem si sa intelegem ca daca ne schimbam gandurile si perceptiile, schimbam si lumea in care traim.

Metoda Constelatiilor de familie a fost construita de catre psihoterapeutul german Bert Hellinger in urma integrarii experientei sale din munca de Gestalt terapie, Analiza tranzactionala, spiritualitate, psihanaliza, terapii sistemice de familie, terapia primala. Insa, dupa cum afirma Hellinger, cea mai mare influenta in viata sa au avut-o parintii si copilaria sa.
A descoperit astfel ca sistemul familiei este ca oricare alt sistem si se intretine dupa propriile legi, Legile Iubirii. Astfel, Constelatiile se bazeaza, dupa cum afirma Hellinger, pe Ordinile Iubirii.

ORDINEA DRAGOSTEI (Constiente) sunt conditii fundamentale ale vietii, pe care nu le putem schimba sau alege, chiar daca nu le intelegem sau nu ne convin. Aceste ordini permit dragostei sa curga intr-o familie.

=

Fiecare membru al sistemului de familie are dreptul si nevoia de a apartine. Toti membrii sunt egali in demnitate.

=

Parcursul vietii fiecarui membru al familiei este respectat ca atare, fara judecata.

=

Parintii, ca parteneri de cuplu, contribuie in mod egal in cuplu pentru a mentine balanta intre A Da si A Primi.

=

Fiecare are locul sau exact in sistemul de familie, in ordinea venirii.

=

Predecesorii sunt onorati, cei ce au venit dupa iau de la cei ce au venit inainte, parintii dau si copiii primesc.

=

Parcursul vietii membrilor anteriori ai familiei este acceptat exact asa cum a fost.

Cand aceste legi sunt incalcate, dezechilibrele incep sa apara in acel sistem de familie, cu efecte de cele mai multe ori pe mai multe generatii, luand forma dependentelor de orice fel, bolilor mentale sau fizice, depresiei, infertilitatii, confuziilor, sinuciderilor, insucceselor, nefericirii, singuratatii etc.

Cum sunt incalcate mai exact aceste legi?

avorturi

excluderea unei persoane considerata “oaia neagra” a familiei

emigrari; parintii de nationalitati diferite

secretele de familie

violuri, abuzuri, nedreptati

supravietuitorii (ex. calamitati naturale, razboaie, lagare etc.)

relatii anterioare semnificative ale partenerilor de cuplu/parinti

crime

faptele de razboi

abandonuri, copii ilegitimi, adoptii tinute secrete

neonorarea antecesorilor

decese despre care nu se vorbeste sau sunt tinute secrete: morti premature ale unor copii, parinti, bunici

relatii extra-conjugale secretizate

Toate aceste istorii de viata se pot repeta in sistemul de familie cat si in vietiile noastre si ale copiilor nostri pana cand membrii familiei noastre interioare isi ocupa locul lor de drept, isi asuma rolul in viata si se ingrijesc de sine, evitand sa intervina in viata altcuiva.

CUM SE DESFASOARA WORKSHOPUL DE CONSTELATII FAMILIALE?

Cel care doreste sa lucreze este intrebat care este dorul, dorinta inimii lui cea mai mare. In functie de ceea ce-si doreste este intrebat despre familia sa, despre evenimente importante petrecute in sistemul sau de familie (asa cum am vazut mai sus).
Din grupul de participanti asezati in cerc, se aleg persoanele care sa reprezinte membrii familiei participantului care lucreaza. Acesta ii plaseasa intuitiv in mijlocul cercului, ghidand participantii din spate cu mainile puse pe umerii lor.Pentru reprezentanti, este ca si cum ar intra in acel sistem de familie, simtind energia caracteristica ei si manifestand actiunile specifice celor pentru care au fost selectati. Prin aceasta metoda de lucru fenomenologica, facilitatorul observa si ii intreba cum se simt pentru a-si putea da seama de dinamica relatiilor dintre ei sau daca mai este nevoie si de alti reprezentanti de pe margine, pentru a completa persoanele ce lipsesc. Cand exista o miscare a sufletului, toti participantii o simt ca pe o miscare adanca, cu sentimentul ca si cum “ar fi ajuns acasa”.
Ca fluxul iubirii sa curga iar printre generatii, se spun anumite fraze vindecatoare. Chiar daca nu se ajunge mereu la o rezolvare in acel moment, acestea isi fac oricum simtita prezenta la membrii familiei, actiunea sa fiind la cel mai adanc nivel al sufletului.
De cele mai multe ori, doar ca martor la lucrul constelatiei altcuiva produce schimbari in inimile noastre, caci avem cu toti, nu-i asa, ceva ce-si asteapta randul de a fi vazut, de a fi spus, de a fi recunoscut, onorat, de a fi reasezat.
Constelatiile sunt ca o invitatie la intalnirea cu strabunii, la o eliberare din scenariile de viata pe care le purtam in sufletele noastre din iubire si loialitate, platindu-le uneori chiar cu pretul propriei fericiri,cu pretul succesului sau cu pretul propriei noastre sanatati fizice sau mentale.

DACA…

Ai trecut printr-un divort si de atunci totul parca s-a naruit?
Stii de avorturi in familia ta?
Stii de relatii extraconjugale in familie si copii nascuti in afara casatoriei?
Relatiile parteneriale sunt neimplinite ?
Stii de vreo adoptie tainuita in familie?
Cineva din familie are o boala grea ?
Stii de pierderi materiale mari ?
Ai pierdut o persoane draga si totul este de nerezolvat?
Stii de sinucideri in familie?
Stii de dezmosteniri ?
Ai auzit de crime in trecutul familiei ?
Stii de experiente de razboi dramatice la bunici,strabunici ?
Ai cunostinta de abuzuri, viol, dependente de orice fel in istoricul familiei?
Cineva a fost lipsit de iubire in famile, abandonat?
Nu iti gasesti scopul si esti lipsit de vointa in viata? Ai trecut sau treci prin depresii sau poate cineva din familie?
Ai alte situatii din viata care iti consuma energia, te „tin legat”, iti genereaza frica, neputinta, sentimentul de debusolare şi blocaj?

….TE ASTEPT LA WORKSHOP

Pot fi abordate toate temele legate de relatii: familia, respectul fata de ea si membrii ei, loialitatea oarba; relatii umane, respectul fata de aceste relatii, fidelitatea, adevarul, sinceritatea, toate temele relationate cu banii, tot ce este relationat cu sanatatea, temele relationate cu confruntari personale importante etc. In esent, pot fi lucrate toate temele care împiedică gestiunea totală sau parţială a VIEŢII sub toate formele ei, indiferent dacă se produce de o manieră conştientă sau inconştientă, de origine trecută sau prezentă. În general aceste teme creeaza complicaţii in viaţa persoanelor care aparţin sistemului, pentru că sunt teme care atentează contra integrităţii Sistemului de familie.

Workshop-uri de Constelatii Familiale Individuale. Se lucreaza individual pe o tema specifica si dureaza in jur de 2 ore. In maniera individuala se pastreaza relatia terapeut-client, iar pentru reprezentari se folosesc obiecte (papusi, statuete, foi de hartie, etc). Se adreseaza in special celor carora le este dificil sa se exprime in grup.

Workshop-uri de Constelatii Familialein grup. Se lucreaza specific formatului de grup, cu grupuri de minim 4-5 persoane, maxim 15, pe o zi de lucru de 8 ore (sambata/duminica 10-18)
In lucrul in grup, clientul are relatii cu toti membrii grupului alegandu-si singur reprezentantii pentru problema pe care a ales sa o lucreze. Grupul are rol de sustinere emotionala si energetica si ajuta clientul sa isi integreze mai multe parti conflictuale din el insusi. Constelatia se afla in campul generat de client, insa facilitatorul il indruma in a-si gasi solutia care ii este benefica si serveste tuturor celor implicati in constelatie, nu doar clientului. In cazul in care se intrunesc intre 2-4 persoane workshop-ul va imprumuta si din formatul constelatiilor familiale individuale.