Somatic Experiencing® (SE ™)

Somatic Experiencing înseamnă o abordare naturalistă și neurobiologică, orientată spre corp, a vindecării traumelor și a altor tulburări legate de stres; restabilirea sinelui autentic cu autoreglare, relaxare, integritate și viață.

Metoda Somatic Experiencing® este o abordare orientată spre corp pentru vindecarea traumei și a altor tulburări de stres. Este opera vieții lui Peter A. Levine, rezultată din studiul său multidisciplinar al fiziologiei stresului, etologiei, biologiei, neuroștiințelor, psihologiei și practicilor de vindecare indigene, împreună cu peste 50 de ani de aplicare clinică de succes. Abordarea SE ™ eliberează șocul traumatic și restabilește conexiunea, care este cheia transformării PTSD și a rănilor traumelor emoționale și ale atașamentului timpuriu al dezvoltării.

SE oferă un cadru pentru a evalua dacă o persoană este „blocată” în răspunsurile de luptă, fugă sau îngheț și oferă instrumente clinice pentru rezolvarea acestor stări fiziologice fixate. Oferă abilități eficiente adecvate pentru o varietate de profesii de vindecare, inclusiv sănătatea mintală, medicină, terapiile fizice și ocupaționale, caroseria, tratamentul dependenței, primele răspunsuri, educația și altele.

La fel ca alte abordări de psihologie somatică, Somatic Experiencing® este prima abordare a corpului pentru a face față simptomelor problematice (și adesea fizice) ale traumei. Ajută indivizii să creeze noi experiențe în corpul lor, cele care le contrazic pe cele de tensiune și neputință copleșitoare.

Aceasta înseamnă că vindecarea nu înseamnă recuperarea amintirilor sau schimbarea gândurilor și credințelor noastre despre modul în care ne simțim, ci despre explorarea senzațiilor care se află sub sentimentele și credințele noastre, precum și tiparele noastre comportamentale obișnuite.

Asa cum spune si Peter A Levine, „Trauma este un fapt al vieții. Nu trebuie să fie o condamnare pe viață. ”

Sursa: https://www.somaticexperiencing.com/somatic-experiencing

Află mai multe despre Somatic Experiencing aici și aici.